DroneMestari .fi
  • DRONEMESTARI
  • TUOTTEENI
  • PORTFOLIO
  • ABOUT
  • TARJOUKSET
  • LOKI
  • OTA YHTEYTTÄ
DroneMestari .fi
DroneMestari .fi
  • TERVETULOA
  • DRONEMESTARI
  • TUOTTEENI
  • PORTFOLIO
  • TARJOUKSET
  • LOKI
  • OTA YHTEYTTÄ

Dronelentämisen 7 kultaista sääntöä

3.4.2019
-
Lennättäminen, Lokikirja, Tietoa
-
Julkaissut DroneMestari

Dronelentämisen 7 kultaista sääntöä

Dronet ovat saapuneet Suomeen suurella surinalla ja pelkästään FAA:n rekisteriin oli vuoden 2018 alussa ilmoittautunut jo yli miljoona dronelentäjää. Monet maat ovat kiristäneet huomattavasti lainsäädäntöään droonien suhteen, mutta Suomessa meillä on toistaiseksi harvinaisen vapaa sääntely lennätykseen. Suomi onkin loistava maa kokeilla dronelentämistä ja löytää siitä itselleen vaikkapa uusi harrastus. Pidetään me dronelentäjät yhdessä huoli siitä, että näin saisi jatkua myös tulevaisuudessa!

Erinomainen apuväline turvallisilla vesillä pysymiseen on droneinfo-sovellus, josta näkyy kaikki lentokieltoalueet sekä muut huomionarvoiset asiat. Droneinfo on niin sanotusti must-to-have jokaisella dronekuskilla, joka haluaa lennättää vastuullisesti.

Tietyt perussäännöt on hyvä opetella, kun lähtee harrastamaan tai tekemään liiketoimintaa droneilla. Tässä on DroneMestarin 7 kultaista sääntöä turvalliseen lentämiseen:

 

1. Lennätä aina näköyhteydessä

Säilytä aina lentäessäsi suora näköyhteys droneen. Tämä sääntö pätee lähes poikkeuksetta jokaiseen dronelentäjään. Näköyhteydellä lennättämistä kutsutaan VLOS-lentämiseksi (Visual Line Of Sight). Tietyissä tapauksissa myös B-VLOS -lennot (Below Visual Line Of Sight) ovat sallittuja, mutta lennättääkseen näköalueen ulkopuolella, esimerkiksi näyttölaitteen avustamana, on lentäjän täytettävä tiettyjä vaatimuksia, joista yksi on 18 ikävuotta.

 

2. Lennättäminen ihmisjoukon päällä on kiellettyä

Jos halutaan lentää lähempänä kuin 50 metriä väkijoukosta (vaakasuoraan mitattuna), niin se on sallittua vain asianmukaisilla ja Traficomille toimitetuilla lentosuunnitelmilla. Esimerkiksi siis festareiden ja toritapahtumien päällä lennättäminen on kiellettyä ilman erillistä lupaa.

 

3. Maksimikorkeus 150 metriä

Lentokorkeuden yläraja droneilla on pääsääntöisesti 150 metriä, sillä sen yläpuolella lennettäisiin pienkoneiden ja helikoptereiden kanssa samalla lentopinnalla ja se ei ole välttämättä hyvä idea… Tarvittaessa poikkeuslupaa korkeammalla lennättämiseen voi hakea Liikenne- ja turvallisuusvirasto Traficomilta.

 

4. Ilmoita Liikennevirastolle toiminnastasi

Traficom vaatii kauko-ohjatun ilma-aluksen käyttäjältä seuraavat tiedot ennen toiminnan aloittamista:

  • tiedot käyttäjästä;
  • tekniset perustiedot ilma-aluksesta;
  • toiminnan laatu ja laajuus;
  • tieto siitä, aiotaanko toimintaa harjoittaa asutuskeskuksen tiheästi asutulla alueella;
  • tieto siitä, aiotaanko toimintaa harjoittaa ulkosalle kokoontuneen väkijoukon yläpuolella.

Tee ilmoitus seuraavassa osoitteessa ⟶ droneinfo.fi/fi/lentotyo/kauko-ohjatun_ilma-aluksen_kaytosta_ilmoittaminen

5. Lennättäminen asutuskeskuksen päällä on sallittua, jos…

  • Drone painaa alle 3 kg.
  • Olet tutustunut huolellisesti alueeseen ja varmistanut turvallisen lennättämisen olevan mahdollista.

6. Kunnioita yksityisyyttä

Tärkeää on erottaa se, onko kyseessä julkisella vai luvanvaraisella paikalla kuvaaminen. Kuvaaminen on sallittua kaduilla, teillä, toreilla, metsissä ja muilla vastaavilla yleisillä paikoilla, yleisölle avoimissa julkisissa tiloissa, kuten esim. virastojen, laitosten, myymälöiden ja ostoskeskusten yleisötiloissa sekä rautatieasemien, lentoasemien ja metroasemien yleisölle avoimissa tiloissa.

Muista aina asuinalueella lennättäessäsi informoida naapurustoa lentävästä kamerakopterista. Laitonta omalla tontilla lennättäminen ja kuvaaminen ei ole, mutta asiasta on hyvä informoida vähintäänkin lähimpiä naapureita sekä kysyä etukäteen, onko jollakin naapurustossa jotain lennätystä vastaan.

7. Lentokenttien kieltoalue koskee kenttää ympäröivää kilometriä

Lentokenttien läheisyydessä on oltava tarkkana. Tuorein miehittämättömien ilma-alusten lentomääräyksistä, OPS M1-32, astui voimaan 7.12.2018. Lentokenttä-osuus tiivistettynä:

  • 0-1 km lentokentästä = lennätys ei sallittu;
  • 1-3 km lentokentästä = lennätys sallittua vain kiinteiden rakennusten korkeuteen asti, esim. talon harja tai hallin katto;
  • yli 3 km etäisyydellä voi lennättää 50 metrin korkeudella aina CTR-alueen (lentokenttien yksilöllinen lähialue) päättymiseen saakka.
DroneMestari_KultaistaSaantoa_CrowdFB

DroneMestari_KultaistaSaantoa_CrowdFB

DroneMestari_KultaistaSaantoa_DroneCatch

DroneMestari_KultaistaSaantoa_DroneCatch

DroneMestari_KultaistaSaantoa_DroneInfo

DroneMestari_KultaistaSaantoa_DroneInfo

DroneMestari_KultaistaSaantoa_Neighbourhood

DroneMestari_KultaistaSaantoa_Neighbourhood

DroneMestari_KultaistaSaantoa_VLOS-Drone

DroneMestari_KultaistaSaantoa_VLOS-Drone

Sääntöjen parissa kannattaa viettää ennen lennätystä hetki jos toinenkin, jotta voi ylpeänä sanoa olevansa vastuullinen dronelentäjä. Sitä titteliä me kaikki dronepilotit haluamme kantaa, eikös vain?

Lennokkaita ja turvallisia lentotunteja, kollegani!

Email
← SEURAAVA JULKAISU
Turvallista ja lainmukaista toimintaa
SEURAAVA JULKAISU →
Dronesta on moneksi -seminaari Oulussa 1.11.2018

Liittyviä uutisia

Muita julkaisuja joita et saa missata.

Kuinka saada kiinteistö nopeammin kaupaksi?
3+3 takuuvarmaa vinkkiä asuntomyyjille!

15.7.2018
-
Ilmakuvaus, Lokikirja, Vinkkejä
Kuinka saada kiinteistö nopeammin kaupaksi? 3+3 takuuvarmaa vinkkiä asuntomyyjille! Asunnon myyminen kuuluu niihin projekteihin, joissa myyjän myynti- ja markkinointitaidot joutuvat koetukselle. On monia asioita, joihin asuntomyynnissä kannattaa paneutua…
Lue lisää →
Julkaissut DroneMestari
2 MINUUTTIA LUETTAVAA

Turvallista ja lainmukaista toimintaa

24.4.2019
-
Lokikirja, Tietoa
DroneMestarina olen rekisteröitynyt Trafi:lle miehittämättömän ilma-aluksen lennättäjäksi ja näin ollen noudattan säädettyjä turvallisuusohjeita ja sääntöjä. Lisäksi käyn säännöllisesti alan koulutuksissa ja olen kouluttautunut dronelentäjä. Tarjoan sinulle ilmakuvauspalveluita ilman…
Lue lisää →
Julkaissut DroneMestari
1 MINUUTTIA LUETTAVAA

Anni Törnin etsintälento Savonlinnassa

27.7.2018
-
Etsintälento, Lennättäminen, Lokikirja
Anni Törnin etsintälento Savonlinnassa Etsintäpäivä Savonlinnassa ohi. Hieno homma, että viranomaiset löysivät Annin pitkien etsintöjen päätteeksi ? Drone on erityisesti metsämaastoissa tapahtuviin etsintöihin erinomainen apuväline, sillä se pystyy…
Lue lisää →
Julkaissut DroneMestari
1 MINUUTTIA LUETTAVAA
Dronelentämisen 7 kultaista sääntöä | DroneMestari .fi